هفدهمین مجمع همکاری آسیای مرکزی و کره جنوبی؛ گام نخست برای اجرای نسخه کره‌ای راه ابریشم


به گزارش روز سه‌شنبه ایرنا از خبرگزاری آسیای مرکزی جدید، هفدهمین مجمع همکاری آسیای مرکزی و کره جنوبی روز دوشنبه چهارم نوامبر (۱۴ آبان) به ریاست چو تائه یول، وزیر امور خارجه کره جنوبی و با حضور وزرای امور خارجه، معاونان وزیر امور خارجه و نمایندگان ارشد پنج کشور آسیای مرکزی شامل قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان، ترکمنستان و ازبکستان برگزار شد.

در این مجمع حدود ۳۰۰ نفر از جمله هیات های دولتی از پنج کشور کره و آسیای مرکزی، تجار و کارشناسان حضور داشتند. این مجمع از سال ۲۰۰۷ هر ساله برگزار می‌شود و این نشست، اولین رویداد از زمانی بود که دولت یون سوک یول، رئیس‌جمهوری کره، ابتکار نسخه کره‌ای راه ابریشم خود را در ژوئن (خرداد) به عنوان اولین راهبرد دیپلماتیک جامع کره جنوبی با هدف تقویت روابط با آسیای مرکزی آغاز کرد.

چو تائه یول در این دیدار تاکید کرد: این مجمع به یک پلتفرم مهم برای کره جنوبی و پنج کشور آسیای میانه برای نهایی کردن پروژه های کلیدی و شفاف سازی موضوعات در دستور کار اولین اجلاس سران کره و آسیای میانه تبدیل خواهد شد و این اجلاس سال آینده در کره جنوبی برگزار می شود.

وی خطاب به شرکت کنندگان در جلسه گفت: ما در تلاش هستیم تا مشارکت سودمند دوجانبه بین کره و آسیای مرکزی را به سطح بالاتری برسانیم. به همین منظور نیز در نظر داریم سال آینده اولین اجلاس کره-آسیای مرکزی را در سئول برگزار کنیم که اولین گام در اجرای طرح همکاری در نسخه کره‌ای جاده ابریشم (K-Silk Road) خواهد بود.

موضوعات کلیدی این مجمع در سئول، حمل و نقل و همکاری لجستیک، همکاری انرژی، تحول دیجیتال و موضوعات زیست محیطی بود و رئیس جمهوری کره جنوبی این بخش ها را به عنوان موضوعاتی با تقاضای زیاد برای همکاری معرفی کرد که به اجرای موثر این ابتکار کمک می‌کنند.

چو ابراز امیدواری کرد در صورت بحرانی شدن وضعیت ژئوپلیتیک و بحران زنجیره تامین، همکاری در زمینه های کلیدی زنجیره تامین مواد معدنی که در جریان سفر دولتی رئیس جمهوری کره جنوبی به ازبکستان و قزاقستان توافق شد، بتواند به کل پنج منطقه در آسیای مرکزی گسترش یابد.

علاوه بر این، تاجیکستان به تازگی مراحل داخلی پیوستن به موسسه جهانی رشد سبز (GGGI) را تکمیل کرده است. بنابراین، ایجاد چارچوب مشترک برای همکاری های بین المللی در زمینه حفاظت از محیط زیست با الحاق هر پنج کشور آسیای مرکزی تکمیل شده است.

علاوه بر این، وزیر امور خارجه کره تاکید کرد در عصر توسعه دیجیتال، کره و آسیای مرکزی باید راه‌هایی برای غلبه بر شکاف دیجیتال و برخورداری از مزایای آن مانند حمایت از تحول دیجیتال، در کنار هم بیاندیشند. از سوی دیگر، گردشگری زمینه امیدوارکننده‌ای با ظرفیت‌های فراوان برای همکاری است و در سال‌های اخیر افزایش مسیرهای مستقیم ارتباطی منطقه با کره، امکان تبادلات انسانی و مادی را فراهم کرده است.

چو ابراز امیدواری کرد که همکاری ها در حوزه گردشگری از جمله راه اندازی محصولات مشترک گردشگری فعال تر شود.

هفدهمین مجمع همکاری آسیای مرکزی و کره جنوبی؛ گام نخست برای اجرای نسخه کره‌ای راه ابریشم

مورات نوترلو، معاون نخست وزیر و وزیر امور خارجه قزاقستان نیز به نوبه خود، طی سخنانی در این مجمع بر اهمیت اتصال حمل و نقل برای توسعه اقتصادی پایدار منطقه تاکید کرد.

وی از شرکت‌های کره‌ای خواست تا در اجرای پروژه‌های بزرگ برای توسعه بیشتر ظرفیت مسیر حمل‌ونقل بین‌المللی ترانس خزر مشارکت کنند و خاطرنشان کرد: برنامه‌ریزی شده است که این ظرفیت در سال ۲۰۲۵ به ۱۰ میلیون تن در سال افزایش یابد.

نوترلو افزود: آسیای مرکزی در حال تبدیل شدن به یک مرکز لجستیکی مهم است که آسیا و اروپا را از طریق قزاقستان به یکدیگر متصل می‌کند.

به گفته بختیار سعیدوف، وزیر امور خارجه ازبکستان، تصمیم برای برگزاری اولین نشست کره و آسیای میانه در سئول در سال ۲۰۲۵ گواه قانع کننده ای از تعهد کشورها به ارتقای مرحله جدیدی از مشارکت به نام رفاه مشترک است.

وی تاکید کرد که ترکیب پتانسیل پویای آسیای مرکزی با نقاط قوت کره می تواند هم افزایی قدرتمندی برای رشد اقتصادی متقابل ایجاد کند. همکاری بین کره و کشورهای آسیای مرکزی فرصتی حیاتی برای باز کردن پتانسیل بازار، افزایش سرمایه گذاری و مصرف و ایجاد مشاغل جدید است.

آسین عیسی اف معاون اول وزیر امور خارجه قرقیزستان نیز از پیشنهاد دولت خود مبنی بر بررسی امکان ایجاد گفت‌وگوی ویژه اقتصادی در سطح معاونان وزیران بین کره جنوبی و کشورهای آسیای میانه خبر داد و بر لزوم ایجاد بستری برای گفت‌وگوهای منسجم برای رسیدگی به چالش های مشترک، تبادل بهترین شیوه ها و هماهنگی جهت های جدید برای همکاری های اقتصادی سودمند متقابل تاکید کرد.

امامی سودیک آشوربویزودا معاون وزیر امور خارجه تاجیکستان و بگنچ دوردیف سفیر ترکمنستان در کره نیز در سخنانی بر اهمیت همکاری دوجانبه سودمند اشاره کردند.

آشوربویزودا معتقد است: اگر تجربه و فناوری‌های نوآورانه کره جنوبی در صنعت، نساجی و صنایع غذایی تاجیکستان به کار گرفته شود، نه تنها کارایی تولید را افزایش می‌دهد، بلکه به این کشور اجازه می‌دهد تا در زنجیره‌های تأمین جهانی حضور یابد.

دوردیف بر اهمیت پیوستن به تلاش ها در همه زمینه های امیدوارکننده که همکاری بین کره جنوبی و آسیای مرکزی ضروری است، تاکید کرد و گفت: مشارکت ما باید با در نظر گرفتن دقیق منافع و پتانسیل هر کشور توسعه یابد.

در ادامه این نشست، بیانیه مشترک وزرای امور خارجه و برنامه کاری دبیرخانه مجمع همکاری آسیای مرکزی و جمهوری کره برای سال ۲۰۲۵ به تصویب رسید.


منبع: https://www.irna.ir/news/85650563/%D9%87%D9%81%D8%AF%D9%87%D9%85%DB%8C%D9%86-%D9%85%D8%AC%D9%85%D8%B9-%D9%87%D9%85%DA%A9%D8%A7%D8%B1%DB%8C-%D8%A2%D8%B3%DB%8C%D8%A7%DB%8C-%D9%85%D8%B1%DA%A9%D8%B2%DB%8C-%D9%88-%DA%A9%D8%B1%D9%87-%D8%AC%D9%86%D9%88%D8%A8%DB%8C-%DA%AF%D8%A7%D9%85-%D9%86%D8%AE%D8%B3%D8%AA-%D8%A8%D8%B1%D8%A7%DB%8C-%D8%A7%D8%AC%D8%B1%D8%A7%DB%8C